Goed wonen met dementie

Contact in de buurt

Voor mensen met dementie die nog thuis wonen, zijn er verschillende mogelijkheden om contact in de buurt te vinden.

DemenTalent
Voor mensen met (beginnende) dementie biedt DemenTalent de mogelijkheid om als vrijwilliger in de buurt aan de slag te gaan. Zij zoeken op basis van talenten, interesses en mogelijkheden naar passend vrijwilligerswerk.
Ook ondersteund DemenTalent gemeenten en (zorg)organisaties bij het opzetten van projecten voor mensen met dementie.
http://www.dementalent.nl/

Landelijk Platform Odensehuizen Nederland
Een Odensehuis is een ontmoetingsplek voor (jonge) mensen met (beginnende) dementie, hun mantelzorgers en familie en vrienden. Het is een plek waar zij terecht kunnen voor informatie, advies en sociaal contact. De organisatie van een Odensehuis bestaat uit de deelnemende mensen met dementie, mantelzorgers en vrijwilligers. In ieder Odensehuis is ook een beroepskracht werkzaam die een coördinerende, faciliterende en ondersteunende rol heeft in de organisatie.
De deelnemers kunnen komen en gaan wanneer zij willen. En de georganiseerde activiteiten stimuleren de deelnemers om hun talenten en mogelijkheden te gebruiken.
https://odensehuizen.nl/

Eigen woonsituatie verbeteren/domotica
Mensen met dementie blijven langer zelfstandig thuis wonen. Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar die hierbij kunnen helpen. Het Kenniscentrum Wonen en Zorg heeft hiervoor een toolkit met tips ontwikkeld.
Download hier de toolkit

Dossier Dementie thuiswonen Vilans
Vilans is een kenniscentrum voor langdurige zorg. Binnen het project van de Kenniscirkel Domotica voor Wonen en Zorg hebben zij een dossier over thuis wonen met dementie opgebouwd. Op de website van dit project vind u veel informatie over hulpmiddelen die in de thuissituatie gebruikt kunnen worden. Daarbij geven zij ook aan in welke fase van de ziekte de hulpmiddelen gebruikt kunnen worden.
http://www.domoticawonenzorg.nl/dwz/dossier-dementie-thuiswonen.html

Dementie-winkel.nl
Dementie-winkel.nl is een online platform waar u informatie, producten en diensten kunt vinden die het leven met dementie gemakkelijker maken.
https://www.dementie-winkel.nl/

 

Wooninitiatieven/woonvormen

Voor mensen met dementie die niet meer thuis kunnen wonen zijn er verschillende soorten woonvormen.

Het gastenhuis
Het gastenhuis is een kleinschalige vorm van zorg voor mensen met dementie. Vanuit een locatie van het gastenhuis is er ondersteuning voor mensen met dementie die nog thuis wonen. En wanneer dat niet meer mogelijk is, dan kunnen de mensen met dementie op de locatie van het gastenhuis komen wonen. Iedere locatie wordt geleid door een inwonend zorg(echt)paar. Minimaal één van de twee is een BIG-geregistreerde verpleegkundige met ruime ervaring in de psychogeriatrie. Het uitgangspunt is dat mensen met dementie zo lang mogelijk eigen regie blijven houden en daarin ondersteund worden.
https://hetgastenhuis.nl/

Herbergier
De herbergier is een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie. Per locatie is er plek voor 15 à 16 personen. Elke locatie wordt geleid door twee zorgondernemers die inwonen. Uitgangspunten zijn korte communicatielijnen, warmte en persoonlijke aandacht in een beschermde woonomgeving. Zo wordt ervoor gezorgd dat de bewoners op een zo normaal mogelijke manier samen kunnen leven.
https://www.herbergier.nl/

Viattence De Nieuwe Anthoniehof
Een nieuw woonconcept binnen een zorginstelling is De Nieuwe Antoniehof in Epe. Hier zijn 4 woongroepen gerealiseerd met een woonconcept dat doet denken aan thuis wonen. Aan de buitenkant van het gebouw kan je niet zien dat het om een zorginstelling gaat. De slaapkamers bevinden zich op de bovenverdieping en de woonkamer op de begane grond. Voor de inrichting wordt er gebruik gemaakt van elementen uit de jaren 60 voor herkenning en er wordt gebruik gemaakt van domotica voor een gevoel van vrijheid en veiligheid. Medewerkers dragen geen werkuniformen maar alledaagse kleding. Familieleden zijn altijd welkom en worden gestimuleerd om deel te nemen aan de alledaagse activiteiten in het huis. Al deze elementen bij elkaar zorgen voor een thuisgevoel in een zorgsetting.
https://www.viattence.nl/verpleeghuis/wonen-met-zorg-in-epe/de-nieuwe-antoniehof/

Reageren is niet mogelijk