Domotica

Slimme technische oplossingen en app’s kunnen bijdragen aan zelfstandig wonen en het voeren van de huishouding. Soms gaat het om oplossingen die speciaal ontwikkeld zijn voor mensen De laatste jaren gaat de ontwikkeling van slimme apparaten en app’s heel snel. Doordat steeds meer apparaten via een smartphone zijn aan te sturen, zijn er steeds meer mogelijkheden om met goede ondersteuning te kunnen wonen.
Opgemerkt wordt wel dat het belangrijk is om bij de bouw van woningen vast rekening te houden met mogelijke aanpassingen in de tijd. Verbouw kan natuurlijk ook, maar is meestal duurder.

Boodschappenapp voor slechtzienden
Dit najaar heeft de online supermarkt Picnic speciaal voor mensen die blind of slechtziend zijn een app ontwikkeld, zodat ze zonder hulp van andere mensen hun boodschappen bij Picnic kunnen doen. Deze brengt de boodschappen aan huis. In eerste instantie is deze app ontwikkeld voor de IPad en de IPhone, maar er wordt gewerkt aan een Androidversie.
Meer informatie: twinklemagazine.nl/nieuws/picnic-ontwikkelt-app-voor-blinden-en-slechtzienden

Thuisautomatisering
Thuisautomatisering is sterk in ontwikkeling. Je kunt denken aan dimmers, bewegingssensoren, deurbellen,  zonwering, garagedeuren, energie-, uv- en lichtmeters en thermostaatbediening. Deze kunnen allemaal op afstand of vanuit de stoel bediend worden of automatisch aan- en uitschakelen.

Hulpmiddelen
Er komen er ook steeds meer ‘slimme’ hulpmiddelen in huis. Denk aan slimme schakelaars, beeldtelefoons, brandalarm met beeld en geluid, op afstand bedienbare gordijnen, deuren, verwarming, in hoogte verstelbaar aanrecht en nog veel meer. Op verschillende websites zijn overzichten te vinden van de mogelijkheden, ook hier geldt dat er veel websites zijn. Dit is een willekeurige selectie:
www.oogvereniging.nl/leven-werken/hulpmiddelen
www.oorakel.nl en www.hoorzaken.nl
www.ggmd.nl/aanbod/hulpmiddelen-en-voorzieningen
www.hulpmiddelenwijzer.nl/hulpmiddelen/wonen

Comfortinstallateurs
In de installatiebranche worden comfortinstallateurs opgeleid. Zij zijn speciaal getraind om aanpassingen in huis te inventariseren die het comfort en veiligheid vergroten. Denk aan eenvoudige voorzieningen om valpartijen in de badkamer te voorkomen. Of technische voorzieningen zoals een lifttrap of alarmsysteem die het mogelijk maken langer zelfstandig te kunnen wonen. Op de website van de branche organisatie UNETO-VNI staat een lijst met gecertificeerde comfortinstallateurs.
www.uneto-vni.nl/zoekcomfortinstallateur

 

Reageren is niet mogelijk