Contact in de buurt

man en vrouw met beperking knuffelen hondje

Sociale interactie

Elkaar leren kennen in de buurt gaat meestal niet vanzelf.

Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners
Dit is een netwerkorganisatie van actieve bewoners, die door middel van ideeën en projecten de verbindingen in de wijk stimuleren. Een van hun projecten is Kan wel!
http://www.lsabewoners.nl

Buurtcirkel
Buurtcirkel is een initiatief van Pameijer en stimuleert mensen met een hulpvraag om met elkaar in contact te komen in de wijk. Het idee is dat de deelnemers elkaar kunnen helpen en activiteiten met elkaar kunnen ondernemen. Een buurtcirkel bestaat uit ongeveer 9 tot 12 mensen die bij elkaar in de buurt wonen. Iedere buurtcirkel wordt bijgestaan door een vrijwilliger uit de wijk en een (woon)coach. De vrijwilliger ondersteund de groep in de onderlinge samenwerking en helpt de deelnemers een sociaal netwerk op te bouwen in de wijk. De (woon)coach ondersteunt de vrijwilliger en het groepsproces en is er voor de deelnemers wanneer er meer professionele hulp nodig is.
http://buurtcirkel.nl/

Buuv.nu
BUUV is de buurtmarktplaats voor en door bewoners. Bij BUUV gaat het om diensten die je als bewoners voor elkaar kan doen. Zonder dat er direct iets tegenover staat. Dit kan van alles zijn: koken, gezelschap, het uitlaten van de hond, een lift naar de dokter, een klusje in huis of hulp in de tuin. Iedereen heeft wel eens een vraag en ook iets te bieden. Bij BUUV is het niet voor wat hoort wat. Als BUUV hoeft u echt niet altijd klaar te staan. U kunt ook af en toe een handje helpen; gewoon wanneer het u uitkomt. Want wat voor u een kleine moeite is, kan voor een ander juist heel veel betekenen. Beter een goede BUUV dan een verre vriend. BUUV is op een paar plaatsen actief in Nederland, maar wil graag uitbreiden.
http://buuv.nu/info/over-buuv

Zorg tegen eenzaamheid
Deze website biedt allerlei manieren en links naar andere websites om eenzaamheid op te sporen en hoe je daarmee aan de slag kunt. Er is onder andere een praktisch werkboek gemaakt. Ze geven ook cijfers over eenzaamheid onder verschillende groepen. Het is een samenwerkingsverband, waarbij het secretariaat wordt gevoerd door Coalitie Erbij.
http://www.zorgtegeneenzaamheid.nl/category/instrumenten/

 

Reageren is niet mogelijk